Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Intelmek /M

Intelmek

Én még nem vagyok író. Nem tudok hiteles intéseket adni ebben a világban egyetlen személynek sem. Az életből jó, ha van egy cseppnyi tapasztalatom. Most mégis tanácsokkal fogom elárasztani ezt a közösséget – ki tudja -, valaki talán megtalálja a saját igazát soraim között, és így el tudja majd fogadni javaslataimat is. Szívből örülnék neki, ha akadna legalább egy olyan ember, akinek a meglátásai egyeznek az enyémekkel. Persze ez szinte lehetetlen.
Vannak dolgok, amiket jobb lenne messziről elkerülnünk létezésünk során és vannak, amiket nem ártana észrevennünk, majd megfigyelnünk, belegabalyodnunk és megszeretnünk.
Mivel, ha az olyan kérdésekre, mint „a rossz vagy a jó hírt mondjam először?” általában az a válasz, hogy a rosszat, ezért most mi is a negatív dolgokkal fogjuk kezdeni a sort. A negatív, messziről elkerülendő dolgokkal. Ha ezekről beszélek, akkor ami először eszembe jut az a drog, az alkohol, a cigaretta stb. Mind ismerjük ezeknek az anyagoknak a káros hatásait, mégis rengetegen rabjaivá válunk. Szerintem az a legjobb, ha nem is közelítünk feléjük, de ha már megtörtént a „baleset”, akkor legalább próbáljunk meg jó belátásra térni, és leszokni a dolgokról. Mert minden csak akarat kérdése. Hiába vagyok én már – teszem azt – négy éve intenzív dohányos, ha egy nap beugrik és megváltozik valami nálam, megjön az akaraterőm és elhatározom, hogy leteszem a cigarettát. Ha egyszer így állok hozzá, akkor menni fog. A saját akaraterőm miatt, nem pedig a nikotin tapasz jóvoltából.
Amik már talán ritkábban jutnak eszünkbe a negatív felsorolásnál az a türelmetlenség, az agresszió, a bizalmatlanság, a haragtartás, az egoizmus. Pedig legalább annyira súlyos tényezők ezek is, mint korábban felsorolt társaik. A különbség talán csak annyi, hogy őket nem lehet kilóra mérni, mert bennünk lakoznak. Ez esetben nem annyi a történet, hogy megveszem, rászokom, veszek még, leszokom, leteszem. Hiszen a türelmetlenség és cimborái meglehet, hogy már veled együtt születtek. Ezért a te feladatod, hogy kiűzd őket magadból.
És ha sikerrel jártál, még mindig rengeteg mindened marad. Az arra érdemes tulajdonságaidat megtarthatod, bővítheted, fejlesztheted. Lehetsz türelmes, megértő, kedves, barátságos, hűséges, őszinte, segítőkész, álmodozó; olyan ember, aki mindig csak a jelenben él. Ha teszel érte egy kis erőfeszítést, akkor te válhatsz azzá a személlyé, aki meglátja az egyetlen rózsát a százszorszépek tengerében.
Soha nem szabad lemondanod a reményről, a békességről. Ha épp kétségbe vagy esve, akkor is mindig törekedj arra, hogy követni tudd az álmaidat. Bízz meg másokban és higgy. Hidd el, hogy vannak még csodák, és vedd észre, hogy az életed sok kis varázslatos pillanatból épül fel, amit bár néha keretez egy-két kellemetlenség, de a cél, hogy ezeken átsiklodjunk a lehető legkönnyebben. Az intelmeket csak kerüld el, ne ezeket tartsd leginkább szem előtt, hanem azokat, amiket el kell érned. Amilyennek lenned kell. De mégis, a legfőbb intelem magunk számára: úgy éljünk, hogy később, ha visszatekintünk a múltba, ne kelljen szégyenkeznünk magunk miatt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.